Z.M. LEOPOLD III

PHILIPPE – CHARLES – ALBERT – MEINRAD – HUBERTUS – MARIE – MIGUEL

KONING DER BELGEN,

PRINS VAN BELGIË.

Grootmeester van de Leopoldsorde,

Grootmeester van de Orde van de Afrikaanse Ster,

Gedecoreerd met het Oorlogskruis,

De Medaille van Vrijwilliger-Strijder 1914-1918,

Herinneringsmedaille van de Veldtocht 1914-1918,

Overwinningsmedaille

en de Herinneringsmedaille van het Eeuwfeest.

Ere-Kolonel van het 5de Regiment Dragonders van de Garde.

  Doctor Honoris Causa van de Vrije Universiteit Brussel, Doctor Honoris Causa in de Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven, Doctor Honoris Causa van de Universiteit van Rijsel, Lid van het Koloniaal Instituut van Brussel, Geassocieerd Lid van de Academie voor Koloniale Wetenschappen van Frankrijk, Lid voor het leven van de National Geographic Society Washington.

Baljuw Grootkruis van Eer en Devotie Soevereine en Militaire Orde van Malta, Ordeplaat Buitengewone Klasse Orde van het Keizerrijk Annam, Grootkruis Orde van het Zuiderkruis Brazilië, Grootkruis Koninklijke Orde Cambodja, Ordeketen Al Merito Orde Chili, Grootkruis Jade Orde China, Ridder Orde van de Olifant Denemarken, Ordeketen Mohamed Ali Orde Egypte, Grootkruis Orde van het Zegel van Salomon Ethiopië, Grootkruis Legioen van Eer en Oorlogskruis 1914-1918 Frankrijk, Grootkruis Orde van de Verlosser Griekenland, Ridder Orde van de Kousenband en Ordeketen Koninklijke Victoria Orde Groot-Brittannië, Grootkruis Quetzal Orde Guatemala, Grootkruis Orde voor Verdienste Hongarije, Grootkruis Pahlavi Orde Iran, Ordeketen Orde van de Allerheiligste Boodschap,  Oorlogskruis en Medaille van Oorlogsvrijwilliger Italië, Ordeketen Opperste Chrysantium Orde Japan, Groot Officier Koninklijke Orde van de Miljoen Olifanten en de Parasol van het Koninkrijk Luang-Prabang Laos, Grootkruis Orde van Adolf van Nassau Luxemburg, Grootkruis Ouissam Alaouite Orde Marokko, Grootkruis Orde van de Heilige Karel Monaco, Grootkruis Orde van de Nederlandse Leeuw, Ridder Rajanya Orde Nepal, Ordeketen Sint Olav Orde Noorwegen, Grootkruis met briljanten Orde van de Zon Peru, Grootkruis Kroonorde Perzië, Grootkruis Orde van de Witte Adelaar en Oorlogskruis Polen, Ordeketen Orde van Toren en Zwaard en Grootkruis van de Drie Militaire Orden Portugal, Ordeketen Carol I Orde Roemenië, Sint-Joriskruis 4de Klasse Rusland, Ridder Orde van het Gulden Vlies Spanje, Ordeketen Orde van het Koninklijk Huis Chakri Thailand, Ordeketen Orde van de Witte Leeuw Tsjecho-Slowakije, Ridder Grootkruis Orde van het Heilig Graf Heilige Stoel, Ordeketen Serafijnorde Zweden.

Geboren te Brussel op 3 november 1901 als zoon van Z.M. ALBERT I, Koning der Belgen, en H.M. ELISABETH, Koningin der Belgen.

Wordt ingehuldigd en legt de Grondwettelijke Eed af te Brussel op 23 februari 1934.

Verklaart op 16 juli 1951 voor de in het Paleis te Brussel Verenigde Wetgevende Kamers, dat hij een einde stelt aan zijn regering en afziet van de grondwettelijke macht hem verleend, overeenkomstig artikel 60 van de Grondwet.

Overleden te Sint-Lambrechts-Woluwe op 25 september 1983.

Gehuwd voor de wet te Stockholm op 4 november 1926 en voor de kerk te Brussel op 10 november 1926 met  H.M. ASTRID – Sophie – Louise - Thyra, Koningin der Belgen, Prinses van België, Prinses van Zweden. Dame Grootkruis van Eer en Devotie Soevereine en Militaire Orde van malta, Dame 1ste Klasse Ridderorde van het Heilig Graf Heilige Stoel, Ere-Ordeplaat 1ste Klasse Orde van het Keizerrijk Annam, Ridder Koninklijke Orde van de Miljoen Olifanten en de Parasol van het Koninkrijk Luang-Prabang Laos. Geboren te Stockholm op 17 november 1905 en overleden te Küssnacht op 29 augustus 1935.

Uit dit huwelijk:

I. H.K.H. JOSÉPHINE-CHARLOTTE – Ingeborg – Elisabeth – Marie – José – Marguerite – Astrid, Prinses van België, Groothertogin van Luxemburg. Geboren te Brussel op 11 oktober 1927. Gehuwd te Luxemburg op 9 april 1953 met Z.K.H. Jean van Nassau, Erfgroothertog van Luxemburg, Groothertog van Luxemburg op 12 november 1964.

II.  Z.M. BOUDEWIJN – Albert – Charles – Leopold – Axel – Marie - Gustave, Koning der Belgen, Prins van België. Geboren te Brussel op 7 september 1930 en overleden te Motril op 31 juli 1993. Gehuwd te Brussel op 15 december 1960 met H.M. FABIOLA – Fernanda - Maria, Koningin der Belgen, Prinses van België. Geboren te Madrid op 11 juni 1928.

III.  Z.M. ALBERT II – Félix – Humbert – Théodore – Christian – Eugène – Marie, Koning der Belgen, Prins van België. Geboren te Brussel op 6 juni 1934. Gehuwd te Brussel op 2 juli 1959 met H.M. PAOLA – Margherita – Maria – Antonia – Consiglia van de Prinsen Ruffi di Calabria. Geboren te Forte dei Marmi op 11 september 1937.

 

Hertrouwd voor de kerk op 11 september 1941 en voor de wet op 6 december 1941 in het Kasteel van laken met H.K.H. Mary-Lilian Baels, Prinses van België. Geboren te Londen op 28 november 1916 en overleden te Brussel op 7 juni 2002.

 

Uit dit huwelijk:

I.  Z.K.H. ALEXANDER – Emmanuel – Henry – Albert – Marie – Leopold, Prins van België. Geboren te Brussel op 18 juli 1942.

II.  H.K.H. MARIE-CHRISTINE – Daphne – Astrid – Elisabeth – Leopoldine, Prinses van België. Geboren te Brussel op 6 februari 1951.

III.  H.K.H. MARIA ESMERALDA – Adelaïda – Lilian – Anne – Leopoldine, Prinses van België. Geboren te Brussel op 30 september 1956.

 

 

 

Z.K.H.  KAREL

THÉODORE – HENRI – ANTOINE – MEINRAD

REGENT VAN HET KONINKRIJK,

GRAAF VAN VLAANDEREN,

PRINS VAN BELGIË.

Grootkruis van de Leopoldsorde,

Grootkruis Orde van de Afrikaanse Ster,

Luitenant Generaal,

Ere-Luitenant ter Zee van de Royal Navy Groot-Brittannië.

Bijzonder Grootkruis Orde van Wolk en Vaandel China, Grootkruis Mohamed Ali Orde Egypte, Grootkruis Legioen van Eer Frankrijk, Grootkruis Orde van de Verlosser Griekenland, Ordeketen Koninklijke Victoria Orde Groot-Brittannië, Ordeketen Orde van de Allerheiligste Boodschap Italië, Grootkruis Orde van de Gouden Leeuw van het Huis van Nassau Luxemburg, Baljuw Grootkruis van Eer en Devotie Soevereine en Militaire Orde van Malta, Grootkruis Orde van de Nederlandse Leeuw, Grootkruis St. Olav Orde Noorwegen, Ordeketen van de Drie Militaire Orden van Portugal, Grootkruis Carol I Orde Roemenië, Grootkruis Karel III Orde Spanje, Ridder Grootkruis Orde van het Heilig Graf Heilige Stoel, Chief-Commander Legion Of Merit Verenigde Staten, Ordeketen Serafijnorde Zweden.

Geboren te Brussel op 10 oktober 1903 als zoon van Z.M. ALBERT I, Koning der Belgen, en H.M. ELISABETH, Koningin der Belgen.

Regent van het Koninkrijk van 20 september 1944 tot 20 juli 1950.

Overleden te Raverszijde op 1 juni 1983.  

 

 

Politici

-Graaf Hubert PIERLOT

-Paul-Henri SPAAK

-August DE SCHRYVER

-Baron Jozef de VLEESCHAUWER

-Burggraaf du BUS de WARNAFFE

-François BOVESSE

-Paul CHARLES

-Frans VAN CAUWELAERT

-Camille HUYSMANS

-Gustaaf SAP

-Edmond RUBBENS

-Hendrik MARCK

-Baron Raoul RICHARD

-Henri PAUWELS

-Maurice VERBAET

-Graaf MOENS de FERNIG

-Alfons VERBIST

-Edmond RONSE

 

-Gérard ROMSÉE

 

Lijst der Kabinetten onder de regering van Koning Leopold III en het Regentschap van Prins Karel

 

-Kardinaal VAN ROEY

 

Foto genomen net voor de terugkeer van de Belgische regering te Londen naar Brussel, 8 september 1944.

v.l.n.r.; A. de Vleeschauwer, F. Van Cauwelaert, E. de Cartier de Marchienne, C. Gutt, P.H. Spaak, H. Pierlot, J. Bondas, R. Gillon, X, A. Delfosse, A. Balthazar en R. Richard.

 

 

Belgisch Kongo

-Ere-Gouverneur Generaal Pierre RYCKMANS

 

Militairen

-Luitenant-generaal PIRON

-Luitenant-generaal PIRE

-Luitenant-generaal Ridder Maximilien de NEVE de RODEN

-Luitenant-generaal Baron van STRIJDONCK de BURKEL

-Luitenant-generaal DEFFONTAINE

-Luitenant-generaal VERSTRAETE

-Generaal-majoor Baron Georges DANLOY

-Luitenant-generaal Baron Raoul de HENNIN de BOUSSU-WALCOURT

-Luitenant-generaal Joseph LEROY

-Luitenant-generaal Jules DE BOECK

-Luitenant-generaal Fernand VANDERHAEGHEN

-Luitenant-generaal Libert-Elie THOMAS

-Ere Luitenant-generaal Robert OOR

-Luitenant-generaal Léon BIEVEZ

-Luitenant-generaal Baron TERLINDEN

-Generaal-majoor Baron Baudouin de MAERE d'AERTRYCKE

-Commodore TIMMERMANS

-Luitenant-generaal van de Rijkswacht Oscar DETHISE

-Luitenant-generaal van de Rijkswacht Louis LEROY

-Ere Generaal-majoor Geneesheer Lucien VAN HOOF

-Generaal-majoor Jean BUYSSE

-Generaal-majoor Paul JACQUES

-Generaal-majoor Alexis GRÉGOIRE

-Generaal-majoor Vlieger LEBOUTTE

-Hoofdaalmoezenier Kanunnik Louis KERREMANS

 

Dignitarissen van het Hof

-Ere-Grootmeester van het Huis van de Hertogen van Brabant Graaf d'OULTREMONT de WÉGIMONT et de WARFUSÉE

-Grootmaarschalk van het Hof Graaf Louis CORNET d'ELZIUS de WAYS RUART

-Ere-Grootmaarschalk van het Hof en Ere-Ceremoniemeester van het Hof Baron Charles PAPEIANS de MORCHOVEN

-Ere-Grootmeester van het Huis van Koning Leopold III Graaf Charles de LIMBURG STIRUM

-Hoofd van het Huis van Prins Karel Baron Robert GOFFINET

 

Ambassadeurs

-Baron Emile de CARTIER de MARCHIENNE

-Burggraaf Jacques DAVIGNON

-Graaf Louis d'URSEL

-Ridder Guy de SCHOUTHEETE de TERVARENT

-Graaf Baudouin de LICHTERVELDE

-René GERARD

-Alphonse VAN BIERVLIET

 

Provincie Gouverneur

-Baron Albert HOUTART

-Jan GRAULS

 

 

 

 

Bronnen