Z.M.  ALBERT

LÉOPOLD – CLÉMENT – MARIE – MEINRAD

KONING DER BELGEN,

PRINS VAN BELGIË.

Grootmeester van de Leopoldsorde,

Grootmeester van de Orde van de Afrikaanse Ster,

Gedecoreerd met het Oorlogskruis en de IJzer Medaille,

Herinneringsmedaille van de Veldtocht 1914-1918,

Overwinningsmedaille

en de Herinneringsmedaille van het Eeuwfeest.

Ere-Kolonel van het 5de en 6de Regiment Dragonders van de Garde en Veldmaarschalk van het Britse Leger Groot-Brittannië,

Ere-Maarschalk van het Braziliaanse Leger,

Ere-Kolonel van het 50ste Infanterie Regiment Vad-Ras Spanje.

Doctor Honoris Causa van de Vrije Universiteit Brussel, de Katholieke Universiteit van Leuven, van de universiteiten van Parijs, Montréal, Straatsburg, George Washington Universiteit van Washington, de Katholieke Universiteit van Washington, de Universiteit van Pittsburg, Columbia University New-York, Harvard University, Mc Gill University Montréal, Cambrigde en Oxford Groot-Brittannië, Rechten Faculteit Rio-de-Janeiro,  Buitengewoon Buitenlands Lid Eerste Klasse van de Landbouwkundige Academie van Frankrijk, Geassocieerd Lid van de Academie voor Koloniale Wetenschappen en van de Academie voor Sociale en Morele Wetenschappen van Frankrijk, Ere-Lid van de Koninklijke Academie Sint-Lucas te Rome, Ere-Voorzitter van de Academie voor Wetenschappen van Lissabon.

Ordeketen Usthar Orde Afghanistan, Ere-Ordeketen met briljanten en robijnen Skanderbeg Orde Albanië, Grootkruis Orde van de Condor des Andes Bolivia, Ordeketen Orde van Sint Cyrillus en Sint Methodius Bulgarije, Grootkruis Sint Alexander Orde Bulgarije, Grootkruis Koninklijke Orde van Cambodja, Grootkruis Al Merito Orde Chili, Eerste Klasse Eerste Graad Orde van de Dubbele Draak China, Grootkruis Orde voor Verdienste China, Buitengewoon Grootkruis Boyaca Orde Colombia, Gouden Herinneringsmedaille van de Onafhankelijkheid Costa-Rica, Grootkruis Orde Carlos Manuel de Cespedes Cuba, Ridder Orde van de Olifant Denemarken, Ordeketen met briljanten en smaragden Mohamed Ali Orde Egypte, Grootkruis Orde voor Verdienste Equator, Vrijheidskruis 1ste Klasse Estland, Ordeketen Orde van het Zegel van Salomon Ethiopië, Ordeketen Orde van de Witte Roos Finland, Grootkruis Legioen Van Eer, Militaire Medaille  en Oorlogskruis met Palm Frankrijk, Ridder Orde van de Kouseband, Ordeketen Bath Orde, Ordeketen Koninklijke Victoria Orde, Baljuw Grootkruis van de Hospitaalorde van Jeruzalem en Distinghuished Flying Cross Groot-Brittannië, Grootkruis Sint Etienne Orde Hongarije, Ordeketen Orde van de Allerheiligste Boodschap, Grootkruis Militaire Orde van Savoye, Oorlogskruis en Medaille van Oorlogsvrijwilliger Italië, Ordeketen Opperste Chrysantium Orde Japan, Eerste Klasse Militaire Orde van Lacplesis, Grootkruis Orde van de Drie Sterren Letland, Grootkruis Orde van de Afrikaanse Onafhankelijkheid Liberia, Ridder Vytis Orde Litouwen, Grootkruis Orde van de Gouden Leeuw van het Huis van Nassau Luxemburg, Baljuw Grootkruis van Eer en Devotie Soevereine en Militaire Orde van Malta, Grootkruis met briljanten Ouissam Alaouite Orde en Militaire Medaille Marokko, Grootkruis Orde van de Heilige Karel Monaco, Grootkruis Orde van de Nederlandse Leeuw, Ordeketen Sint Olav Orde Noorwegen, Gouden Medaille voor Solidariteit Panama, Grootkruis met briljanten Orde van de Zon Peru, Grootkruis Kroonorde Perzië, Grootkruis Orde van de Witte Adelaar en Grootkruis Militaire Orde ‘Virtuti Militari’ Polen, Ordeketen Orde van Toren en Zwaard en Grootkruis van de Drie Militaire Orden Portugal, Ordeketen Carol I Orde, Grootkruis Orde van de Ster Grootkruis Orde van Michaël de Dappere en Kruis voor Luchtmachtverdienste Roemenië, Ordeketen Andreas Orde, Ridder Sint Joris Orde, Ridder Orde van de Witte Adelaar, Grootkruis Sint Stanislas Orde, Ridder Alexander Newsky Orde en Ridder Sint Anna Orde Rusland, Grootkruis Orde van de Ster van Karageorges met Zwaarden, Gouden Medaille voor Dapperheid en Militair Kruis Servië, Ridder Orde van het Gulden Vlies en Ordeketen Karel III Orde Spanje, Ordeketen Orde van de Witte Leeuw en Oorlogskruis Tsjecho-Slowakije, Ordeketen Christus Orde en Ridder Grootkruis Orde van het Heilig Graf Heilige Stoel, Ordeketen Orde van de Bevrijder Venezuela, Distinghuished Service Medal Verenigde Staten, Ordeketen Serafijnorde Zweden.

Geboren te Brussel op 8 april 1875 als zoon van Z.K.H. PHILIPPE-Eugène- Ferdinand-Marie-Clément-Baudouin-Léopold-Georges, GRAAF VAN VLAANDEREN, Prins van België, Hertog van Saksen, Prins van Saksen-Coburg-Gotha, geboren te Laken op 24 maart 1837, overleden te Brussel op 17 november 1905, en van H.K.H. MARIE-Louise-Alexandrine-Caroline, Prinses van Hohenzollern-Sigmaringen, Prinses van België, geboren op 17 november 1845 en overleden te Brussel op 26 november 1912.

Wordt ingehuldigd en legt de Grondwettelijke Eed af te Brussel op 23 december 1909.

Overleden te Marche-Les-Dames op 17 februari 1934.  

Gehuwd te München op 2 oktober 1900 met H.K.H. ELISABETH-Gabrielle-Valérie-Marie, Koningin der Belgen, Hertogin van Beieren, Prinses van België, Doctor Honoris Causa van de Universiteit van Luik, van de Vrije Universiteit van Brussel en de katholieke universiteit van Leuven, Doctor in de Letteren Trinity College Washington, Ere-Deken van Arbeid, Herinneringsmedaille van de Veldtocht 1914-1918, Overwinningsmedaille, Herinneringsmedaille van het Eeuwfeest, Dame Grootkruis van Eer en Devotie Soevereine en Militaire Orde van Malta, Grootkruis El Kémal Orde Egypte, Grootkruis van de Rode Kruis Orde Estland, Grootkruis Orde van de Koningin van Saba Ethiopië, Grootkruis Legioen van Eer, Oorlogskruis en Erkentelijkheidsmedaille Frankrijk, Lady of Justice Hospitaalorde van Jeruzalem en Royal Red Cross Decoration 1ste Klasse Groot-Brittannië, Militaire Medaille voor Dapperheid in zilver en Medaille van het Rode Kruis van Italië, Grootkruis Kroonorde Japan, Grootkruis Orde van de Gouden Leeuw van het Huis van Nassau Luxemburg, Dame Grootkruis Huisorde van Oranje Nederland, Grootkruis Nechan Aftab Orde Perzië, Grootkruis Orde van de Witte Adelaar, Oorlogskruis en Gouden Medaille van het Rode Kruis Polen, Kruis voor Luchtmachtverdienste, Militaire Medaille en Medaille van het Rode Kruis Roemenië, Sint Joris Orde 5de Klasse Rusland, Dame van de Koninklijke en Nobele Orde van Koningin Marie-Louise Spanje, Grootkruis Orde van het Heilig Graf Heilige Stoel. geboren te Possenhoven op 25 juli 1876 en overleden te Brussel op 23 november 1965.

Uit dit huwelijk:

I. 

Z.K.H.LEOPOLD-Philippe-Charles-Albert-Meinrad-Hubertus-Marie-Miguel, Koning der Belgen, Prins van België. Geboren te Brussel op 3 november 1901 en overleden te Sint-Lambrechts-Woluwe op 25 september 1983. Burgerlijk gehuwd te Stockholm op 4 november 1926 en Religieus te Brussel op 10 november 1926 met H.K.H. ASTRID-Sophie-Louise-Thyra, Koningin der Belgen, Prinses van België, Prinses van Zweden. Geboren te Stockholm op 17 november 1905 en overleden te Küssnacht op 29 augustus 1935.

II.

 Z.K.H. KAREL-Théodore-Henri-Antoine-Meinrad, Graaf van Vlaanderen, Prins van België. Regent van het Koninkrijk (1944-1950). Geboren te Brussel op 10 oktober 1903 en overleden op 1 juni 1983.

III.

H.K.H.MARIE-JOSÉ-Charlotte-Sophie-Amélie-Henriette-Gabrielle, Prinses van België, Koningin van Italië, Prinses van Piémont. Geboren te Oostende op 4 augustus 1906 en overleden te Genève op 27 januari 2001. Gehuwd te Rome met Z.K.H. Umberto-Nicolas-Thomas-Jean-Marie, Koning van Italië, Prins van Piémont.

 

Broers en zusters van de Koning

I.  Z.K.H. Prins BOUDEWIJN-Léopold-Philippe-Marie-Charles-Antoine-Joseph-Louis, Prins van België, Hertog van Saksen, Prins van Saksen-Coburg-Gotha. Geboren te Brussel op 3 juni 1869 en aldaar overleden op 23 januari 1891.

II.  H.K.H. Prinses HENRIETTE-Marie-Charlotte-Antoinette, Prinses van België. Geboren te Brussel op 30 november 1870 en overleden op 29 maart 1948.

III.  H.K.H. Prinses JOSÉPHINE-Marie-Stéphanie-Victoire, Prinses van België. Geboren te Brussel op 30 november 1870 en aldaar overleden op 18 januari 1871.

IV.  H.K.H. Prinses JOSÉPHINE-Carola-Marie-Albertine, Prinses van België. Geboren te Brussel op 18 oktober 1872 en overleden op 6 januari 1958.

 

 

 

Politici.

-Léon DELACROIX

- Henri JASPAR

-Georges THEUNIS

-Baron Emile TIBBAUT

-Baron Jules PONCELET

-Graaf Maurice LIPPENS

-Baron P.L.M. de FAVEREAU

-Baron Albert RUZETTE

-Louis FRANCK  

-Joseph WAUTERS

-Baron Romain MOYERSOEN

-Henri HEYMAN

-Albert-Edouard JANSSEN

-Fulgence MASSON

-Edouard PECHER  

-Graaf Arnold 't KINT de ROODENBEKE

-Baron Maurice HOUTART

-Baron Edouard ROLIN JAEQUEMYNS

-Graaf Pierre de LIEDEKERKE

-Jules VAN CAENEGEM

-Alphonse HARMIGNIE

-Albert CARNOY

 

Lijst der Kabinetten onder de regering van Koning Albert I 

 

Militairen

-Luitenant-generaal Graaf Jacques de T'SERCLAES de WOMMERSOM

-Luitenant-generaal CLOOTEN

-Ere Generaal-majoor Baron Louis de MOOR

-Ere Generaal-majoor Graaf François de HEMRICOURT de GRUNNE

-Krijgsauditeur-generaal Jules WELLENS  

-Krijgsauditeur-generaal Baron Raymond van ZUYLEN van NYEVELT

-Luitenant-generaal Geneesheer Paul DERACHE

-Luitenant-generaal Geneesheer Auguste THOOFT

-Luitenant-generaal Geneesheer Edmond DURRÉ

-Luitenant-generaal Baron Théophile WAHIS

-Luitenant-generaal Constant VERBIST

-Luitenant-generaal Louis CONSTANT

-Luitenant-generaal Graaf Charles GREINDL

- Luitenant generaal Baron Léon GREINDL

-Luitenant-generaal Baron Armand de CALLATAY

-Luitenant-generaal Burggraaf Hubert JOLLY

-Luitenant-generaal Vincent de LONGUEVILLE

-Luitenant-generaal Adolphe CUMONT

-Luitenant-generaal Baron Ferdinand de RENNETTE de VILLERS PERWIN

-Luitenant-generaal Léon d’ORJO de MARCHOVELETTE

-Luitenant-generaal Baron Armand de STEIN d’ALTENSTEIN

-Luitenant-generaal Baron KEUCKER de WATLET

-Luitenant-generaal TERMONIA

-Luitenant-generaal STROOBANTS

-Luitenant-generaal Baron JOOSTENS

-Luitenant-generaal VANDEPUTTE

-Luitenant-generaal MAHIEU

-Luitenant-generaal MORAINE

-Luitenant-generaal Nestor BERTRAND

-Ere Reserve Luitenant-generaal Georges HAMER

-Ere Luitenant-generaal Ingenieur der Militaire Fabrikaties Gilbert DENYS

-Ere Luitenant-generaal Hector DEPREZ  

-Luitenant-generaal BORREMANS

-Luitenant-generaal LAMBERT

-Ere Luitenant-generaal CONREUR

-Luitenant-generaal PANHUYS

-Luitenant-generaal Geneesheer LE BRUN

-Generaal-majoor Alexandre ANDRINGA

-Generaal-majoor FOURCAULT

-Generaal majoor Intendant Henri COUILLARD

-Generaal-majoor BADOUX

-Generaal-majoor LEMERCIER

-Generaal-majoor Norbert STROOBANTS

-Ere Generaal-majoor JONES

-Ere Generaal-majoor Edouard LAMBOTTE

-Ere Generaal-majoor DEJAIFFE

-Ere Generaal-majoor Graaf d'HESPEL

-Ere Generaal-majoor MOULAERT

-Generaal-majoor Eugène CUVELIER

-Generaal-majoor Albert MAES

-Generaal-majoor Geneesheer DERY

-Generaal-majoor de BERNARD de FAUCONVAL de DEUKEN

-Generaal-majoor Intendant BUSCH

 

Februari 1927, enkele cavaleriecommandanten bij elkaar.

v.l.n.r.: Luitenant-generaal Baron du ROY de BLICQUY, Luitenant-generaal de LONGUEVILLE, Generaal-majoor Burggraaf JOLLY en Kolonel Baron van STRIJDONCK de BURKEL

Dignitarissen van het Hof

-Ere-Grootmaarschalk Prins Jean de MERODE

-Ere-Grootmaarschalk Graaf de LANNOY

-Adjudant van het Hof Graaf Guy d’OULTREMONT

-Ere-Maarschalk van het Hof Graaf Maurice de PATOUL  

-Ere-Kabinetchef Graaf Guillaume d'ARSCHOT SCHOONHOVEN

-Secretaris van de Bevelen Victor GODEFROID

-Grootmeester van het Huis van de Koningin Baron Herman de WOELMONT  

-Ere-Secretaris Max-Léo GÉRARD

 

Ambassadeurs

-Graaf Gaston ERREMBAULT de DUDZEELE  

-Graaf Charles de LALAING

-Baron Albéric FALLON

-Graaf Conrad de BUISSERET-STEENBECQUE de BLARENGHIEN

-Baron Ludovic MONCHEUR

-Baron Edmond de GAIFFIER d’HESTROY

-Jonkheer Antoine de l’ESCAILLE de LIER

 

Provincie Gouverneurs

-Baron Henri de BECO

-Baron Théodore de PITTEURS HIÉGAERTS

-Graaf Camille de BRIEY, Baron de LANDRES

-Baron Emmanuel van de WERVE et de SCHILDE

-Baron Léon JANSSENS de BISTHOVEN

-Baron Raymond de KERCHOVE d’EXAERDE

-Baron Henry DELVAUX de FENFFE

-Graaf André de KERCHOVE de DENTERGHEM

-Baron Georges HOLVOET

 

Hof van Cassatie

-Burggraaf Georges TERLINDEN

-Burggraaf Paul van ISEGHEM

 

 

 

Portret van Paul MAY, 

Frankfort 12 december 1872 - Washington 30 juli 1934

Buitengewoon Gezant en Gevolmachtigd Minister in de Verenigde Staten,  1930-1934

in Brazilië, 1925-1930

in Finland, 1921-1925

in Zweden, 1920

in China, 1917-1920

in Mexico, 1912-1917

 

 

 

 

Bronnen